středa 27. července 2011

Lake Naivasha a Hell's Gate

Čas letí a nestíhám psát blog. Je spoustu věcí, o čem bych chtěl psát, ale vzhledem k rychlosti internetu, množství práce a občasným výpadkům elektřiny to jde pozvolna :)

O víkendu jsme jeli poměrně daleko z Nairobi a to do národního parku Hell's Gate a jezeru Naivasha.

Cesta z Nairobi trvala asi 4 hodiny, ale to taky tím, že jsme jeli poměrně pomalu. Okolní cesta byla tak, jak jsem si představoval. Stromy jak z filmu Lví král, červený písek, semtam nějaký porost v rozmezí dvaceti kilometrů malá vesnička s pár jednopodlažními domky, kostel, obchod. Tyhle vesničky jsou většinou osídleny zemědělci, takže je kolem spoustu koz, ovcí a někdy krav.

Ubytováni jsme byli v kempu s naprosto stylovými chatkami. viz. fotky. Atmosféra toho místa byla naprosto úžasná. A ani ne kilometr od kempu bylo právě jezero Naivasha.

Jezero Naivasha je jedno z největších jezer v Keňi. Je tak velké, že skoro připomíná moře, kdyby nebylo vysokých hor na druhém straně břehu, tak vypadá ještě nekonečněji než je. A to není největší. Jezero Viktoria je tak velké, že by obsáhlo plochou asi třetinu ČR.

Při cestě k jezeru jsme natrefili na rodinku vodních buvolů v houští, které mi připomínalo jak ilustrace z knih o pravěku. Asi nějaký druh afrického rákosu. pak jsme došli až na kraj jezera. V okolí jezera bylo ráno vidět hrochy, čápy, orly a mnohho druhů drobnějších ptáků, které jsem u nás nikdy neviděl. I vrány tu krákají dost jinak než u nás. Teda jestli jsou to vrány.

Hrochů jsme se celkem bály, protože si představte 13 lidí a 20 hrochů. Hroši vydávali hrozně srandovní zvuky jako, když se někdo přiblble směje hlubokým hlasem.
Hrochy bylo vidět v takovém množství jen ráno. Bylo kolem šesti ráno, kdy se rozednívá. Tím jak je Kenya u rovníku, tak  je východ slunce krátká záležitost, stejně jako soumrak.

Taky se mi stala celkem zajímavá příhoda. Vybíjel se mi foťák a tak jsme se trhl od skupiny a šel jsem podél břehu do kempu. Břehy od sebe byli tak 8 metrů a na každé straně cestička a za ní houští. Slyším dupot jak se ke mně přibližuje. Z houští vyskočila antilopa nebo gazella, v tu chvíli jsem si to fakt neuvědomoval.Něco jí zřejmě hnalo, protože chtěla skočit na druhý břeh. Skočila do vody a přebrodila se na druhou stranu. Největší zážitek na tom byl, že se to odehrálo 10 metrů ode mne. Po chvilce přiběhl zdroj celého povyku a to 5 divokých psů trochu podobných hyenám. Nevím jak se jim říká. Asi se jim moje přítomnost vůbec nelíbila a tak vrčely a tak jsem se dal pomalu na odchod zpět ke skupině.

Pak jsme šli do kempu, nabrali více lidí, kteří nevstali brzo ráno, aby viděli východ slunce. A nejen kvůli zvířatům přišli o mnoho. Jezero je při úsvitu jako zrcadlo a Naivasha je monstrozně velká, takže moc krásný pohled. Krom toho v okolí mnoho hor a kopců.

Po setkání jsme šli opět  k jezeru, ale pronajali jsme si motorové loďky a projeli se po části jezera. Viděl jsem jak pelikáni vzlétávají z vody. Mávají křídly a doslova se odráží hnátama od vodní hladiny, tak 4x než skutečně vzlétnou. Řidič měl dokonce ryby a navnadil orly, aby si pro ně přilétli. takže jsme viděli nálety orla na jeho potravu.

Další cesta byl národní park Hell's Gate. Náš kemp byl tak 3 km od toho parku a tak jsme si půjčili kola. Kola samotná byl zážitek. Některým se samovolně měnil převod, ucházela kola, padaly řetězy, brazdila kola neseřízenými brzdami a klasicky osmička při rotaci kola. Takže jet i po rovné silnici nebylo jednoduché.

Před návštěvou parku jsme se stavili na pozdní snídani. Cestou k restauraci jsem potkali desítky dětí, které pokaždé volali HAUÁJŮ (chápejte how are you). V místě, kde jsme měli snídani bylo kolem 70 možná i více dětí. Někteří z kolegů jim koupili nějaké sladkosti a hráli s němi hry. Průšvih je, že když dáte dítěti třeba jednu lentilku, tak mu je schopné druhé dítě tu lentilku vzít a dost surově.

Všichni se nasnídali a jeli jsme pěkně do kopečka k národnímu parku. Vstup byl 15 dolarů plus poplatek za kolo. Ještě jsme si zaplatili průvodce, což se nám několikrát vrátilo.

Na parku je zajímavá hlavně příroda a to předěvším skály, valy, rokliny atp. Ale také je viděl žirafy, zebry, nosorožce, paviáni, horké vodopády atp. Díky průvodci jsme si prošli právě perfektí rokliny, kde se muselo hodně šplhat a přelézat různé překážky. Na konci cesty  jsme vylezli na poměrně vysoký kopec a našli hlínu, kterou se mazají masaiové. Je taková červená a někdy dává ostíny růžové, taky je i bílá. Tak jsme si pomalovali obličeje a šli dál.

Nazpátek jsme narazili na nějaké busy a kupodivu po nás chtěli jen 150 šilinků, což je 30 Kč za cestu zpět. Na kole bychom to do kopce jeli minimálně hodinu a po celodenní námaze to byla asi ta nejelpší věc, co se nám mohla stát. Naložili nám odkonce kola a jeli jsme zpět směr kemp.

Hell's Gate je v překladu Pekelná brána, jmenuje se to zřejmě protože po obou stranách jsou vysoké skály oranžovo-červeno-černé barvy a vstup se svažuje.
Pro mě jednoznačně unikát. Stálo to za to.

Poznámka: Fotogalerie obsahuje i fotky z Globall Village, akce kde asi 35 národností prezentovalo svoji zemi. Nenahrával jsem záměrně mnoho fotek, protože za tři týdny bude podobná akce, ale s 110 národnostmi.

Natočil jsme několik videí jak pro rodinu, tak kamarády, ale je naprosto nemožné to uploadovat. Trvalo by to doslova půl dne a díky výpadkům možná i déle. Videa nahraji tedy až z ČR. Mám záběry krajiny, města, Hell's Gate atp.






Žádné komentáře:

Okomentovat